خواص لبو در طب سنتی
لبو یا چغندر به عنوان داروی گیاهی و رنگ خوراکی در طب سنتی استفاده می شود. میتوان لبو را در دسته مواد غذایی میوه و سبزیجات قرار داد.

آنچه خواهید خواند...
لبو یا همان چغندر پخته به عنوان یک داروی گیاهی و رنگ خوراکی نیز مورد استفاده قرار میگیرد. لبو سرشار از فولات و منگنز، تیامین، ریبوفلاوین، ویتامین B6، پانوتنیک اسید، کولین، بتایین، منیزیم، فسفر، پتاسیم، روی، مس و سلنیوم است. خواص و فواید لبو در طب سنتی زیاد است و میتوان لبو را در دسته مواد غذایی میوه و سبزیجات قرار داد. این میوه که معمولا دارای رنگ قرمز میباشد در فصول های سرد سال مورد توجه عموم مردم قرار میگیرد. با عطار گرام سایت مرجع طب سنتی همراه باشید تا با خواص و فواید لبو برای سلامتی در طب سنتی آشنا شوید.
خواص لبو برای بدن در طب سنتی
1. به تاخیر انداختن پیری
چغندر پخته حاوی ویتامین A و کاروتنوئید است و دارای خواص و فواید بسیاری است و موجب بهبود بافتهای پوستی میشود. لبو همچنین حاوی مقدار مناسبی از مادهای به نام لوتئین، یکی دیگر از آنتی اکسیدانهای قوی است. لوتئینها با رادیکالهای آزاد میجنگند. آنها میتوانند در جوان ماندن پوست انسان نقش داشته باشند.
در واقع این ویتامینها با تحریک پوست برای کلاژن سازی بیشتر به جوان ماندن پوست و پیشگیری از پیری زودرس کمک میکنند. کلاژن نوعی پروتئین در پوست است که به پوست خاصیت الاستیسیته و کشسانی میدهد و از افتادگی پوست جلوگیری میکند.
2. کاهش فشار خون با خوردن تنها ۲۵۰ میلیلیتر آب لبو در روز
طبق مطالعات طب سنتی مصرف آب لبو یکی از راههای کاهش فشار خون است. این امر به دلیل وجود نیترات فراوان در این سبزیجات است که براثر فرایند اکسید نیتریک، رگهای خونی را گسترش داده و فشار را کاهش میدهد. همچنین مصرف منظم آن به صورت روزانه به میزان ۲۵۰ میلیلیتر آب لبو،خواص و فواید بسیاری برای سلامتی بدن دارد و فشار را در حالت نرمالتری برای افراد دارای فشار خون قرار میدهد. بنابراین میتواند یک داروی طبیعی مکمل برای افراد مبتلا به این بیماری باشد.
3. بهبود سلامت جنسی
لبو پخته دارای خواص و فواید بسیاری در طب سنتی است و حاوی مقادیر قابل توجهی از مادهای به نام بور است. این ماده ارتباط مستقیمی با تولید هورمونهای جنسی دارد. همچنین به دلیل وجود بتائین و تریپتوفان یک آرامشبخش طبیعی است که باعث افزایش میل جنسی میشود. از طرفی این مواد در ایجاد خلق و خوی بهتر بسیار تاثیر گذار هستند. از مواد دیگری که قوای جنسی را تقویت میکند میتوان به خواص قاووت نیز اشاره کرد.
4. تقویت عملکرد قلب
در این مورد نیز به دلیل کاهش فشار خون توسط نیترات موجود در لبو، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سکتههای مغزی کاهش پیدا میکند. طبق تحقیقات طب سنتی فقط یک هفته مصرف لبو، به صورت منظم، میتواند تاثیر چشمگیری در بهبود نارسایی قلبی در افراد مسن داشته باشد. همچنین خوردن این گیاه، دارای خواص و فواید بسیاری است و اکسیژن رسانی به عضلات اسکلتی را افزایش میدهد. در نتیجه خستگی بدن را کاهش داده و با توانایی تحرک بیشتر، از بیماریهای قلبی جلوگیری میکند.
5. پیشگیری از سرطان سینه و پروستات
وجود مادهای به نام بتانین در این سبزیجات باعث شده عصاره لبو، پتانسیل جلوگیری از سرطان سینه و پروستات را داشته باشد. در صورتی که آب چغندر همراه با آب هویج مصرف شود، باعث درمان بیماری سرطانی به نام لوسمی میشود، که یکی از انواع سرطان خون است.
6. یک ماده خوشمزه و مفید برای دوران بارداری
چغندر سرشار از خواص و فواید بسیاری مثل: نیترات، اسید فولیک و فولات است. در نتیجه قرار دادن آن در رژیم غذایی خانمهای باردار از ایجاد کم خونی در این دوره جلوگیری میکند. فولات مادهای که مقدار مناسب آن در بدن مادر، از ایجاد نقص عضو در هنگام تولد نوزاد جلوگیری میکند. پیشگیری از نقص عضو نوزاد هنگام تولد با مصرف لبو در دوران بارداری.
7. افزایش سلامت کبد
مصرف لبو،کمبود آهن، کمبود کلسیم و انواع ویتامینها به خصوص کمبود ویتامینهای گروه B را در طب سنتی رفع میکند. همچنین یک غذای مفید برای افزایش سلامت کبد است. لبو حاوی روی و مس که هر دو خواص و فواید بسیاری برای سلامتی دارند. هر دو سلولهای کبدی را از استرس اکسیداتیو که باعث تخریب بافتهای درونی مثل کبد میشود، محافظت میکند.
8. افزایش سطح انرژی بدن
چغندر پخته به دلیل انواع مواد معدنی و ویتامینهای خاصی که دارد، میزان سوخت و انرژی را در بدن افزایش داده و استقامت کلی بدن را تقویت میکند. همچنین لبو به دلیلی خواص و فوایدی که دارد میزان اکسیژن رسانی به اندامهای داخلی بدن را افزایش میدهد. به همین علت یک خوراکی عالی برای ورزشکاران حرفهای محسوب میشود. چراکه قدرت بدنی و انرژی آنها را افزایش میدهد.
9. کنترل سطح قند خون
فیبر موجود در لبو میزان قند خون را کاهش میدهد. طبق مطالعات طب سنتی مصرف آب چغندر بعد از غذا در افراد مبتلا به دیابت باعث کاهش جذب کربوهیدرات و قند اضافی غذا برای بدن میشود. بنابراین مصرف منظم آن خواص و فواید بسیاری برای افراد دیابتی دارد و میتواند قند خون را به خصوص در افراد مبتلا به دیابت کنترل کند.
10. کاهش سطح کلسترول بد در بدن
ترکیبات موجود در چغندر میزان کلسترول بد خون را کاهش و باعث افزایش تولید کلسترول خوب میشود. همچنین از معدود مواد خوراکی طب سنتی که کلسترول آن صفر است. به همین خاطر برای افراد با کلسترول بالا بسیار مفید و مغذی است و به درمان بیماریشان نیز کمک میکند.
11. درمان کم خونی
لبو سرشار از آهن و فولات است. خواص و فواید این دو عنصر برای سلامتی زیاد است و هر دو باعث افزایش گلبولهای قرمز خون میشوند و کم خونی را درمان میکنند. همچنین میزان جذب آهن چغندر توسط بدن نسبت به سبزیجات دیگر بیشتر است.
12. افزایش سلامت مغز
لبو به دلیل افزایش اکسیژنرسانی به بخش سوماتوموتور مغز باعث بهبود عملکرد مغز می شود. ایجاد اختلالات شناختی به خصوص در افراد سالمند را کاهش میدهد. از طرفی نیترات، خونرسانی را به مغز افزایش و باعث بهبود خلق و خو میشود. به علاوه این گیاه از بیماریهایی مانند آلزایمر در طب سنتی جلوگیری میکند.
13. کاهش وزن فوق العاده با مصرف لبو
چغندرها با داشتن مواد مغذی و فیبر فراوان، یک ماده عالی برای رژیم لاغری در طب سنتی هستند. منیزیم و پتاسیم لبو به سم زدایی بدن کمک میکند. همچنین از نفخ جلوگیری میکند. این مواد مغذی خواص و فواید زیادی دارند و باعث بهینه سازی متابولیسم و کاهش وزن بدن میشوند. آب چغندر اغلب در رژیمهای سم زدایی و لاغری تجویز میشود.
طبع لبو
از لحاظ طب سنتی، لبو دارای طبع معتدل می باشد.
ویتامین های لبو
لبو خواص و فواید زیادی دارد و سرشار از نیاسین (ویتامین B3)، اسید پانتوتنیک (ویتامین B5)، پیریدوکسین (ویتامین B6)، کاروتنوئیدها و مواد معدنی مثل آهن، منگنز و منیزیم است. به طور کلی این سبزی ریشهای پختهشده، سطح بسیار خوب پتاسیم را نیز دارا میباشد. پتاسیم در تنظیم ضربان قلب کمک کننده است. همچنین پتاسیم، متابولیسم داخل سلولی را با مقابله کردن با اثرات زیانآور سدیم منظم میسازد.
هشدارها و مضرات مصرف لبو
افراد مبتلا به هموکروماتوز و یا بیماری ویلسون باید از مصرف لبو پرهیز کنند. زیرا آهن و مس موجود در خون را بالا می برد. بیماری هموکروماتوز در واقع تجمع زیاد آهن در بدن است. وجود آهن زیاد باعث آسیب بافت ها و بیماری می شود. در بیماری ویلسون فرد قادر به دفع مس به اندازه کافی از بدن نیست. و مس اضافی میتواند در کبد یا مغز جمع و منجر به اختلالات کبدی یا مغزی شود.
مصرف لبو در بعضی از افراد منجر به ناراحتی های معده، تهوع و اسهال می شود. همه این ها ناشی از وجود بتائین موجود در آن می باشد.
افراد مبتلا به بیماری های کلیوی باید ازخوردن لبو پرهیز کنند. این سبزی به دلیل داشتن بتائین باعث افزایش سطح کلسترول کلی در بدن می شود. افرادی که ناراحتی های کلیوی دارند قبل از مصرف هر ماده ای که بتائین دارد باید برای جلوگیری از عوارض آن با پزشک خود مشورت کنند.
مصرف لبو باعث کاهش محسوس فشار خون می شود. همچنین برای افرادی که فشار خون بالا دارند توصیه می شود. اگر داروهای مربوط به فشار خون مصرف میکنید باید در مصرف لبو احتیاط کنید.
مقدار بالای اگزالات در لبو امکان تشکیل سنگ کلیه را در بدن افزایش می دهد. اگر شما سابقه داشتن سنگ کلیه دارید از مصرف بیش از حد چغندر بپرهیزید.
مصرف آب لبو باعث گرفتگی تارهای صوتی و اشکال در صحبت کردن می شود. این مشکل در صورت زیاده روی در مصرف آب چغندر روی می دهد.
